Geen zout meer als braakmiddel gebruiken

Plaats hier wetenswaardig heden met bron vermelding, over vergiftigingen etc.

Moderators: Aslan, Cora

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Aslan
Site Admin
Berichten: 6391
Lid geworden op: di jun 21, 2005 6:35 pm

Geen zout meer als braakmiddel gebruiken

Bericht door Aslan » ma apr 13, 2009 10:07 am

Al jaren wordt aangeraden om honden te laten braken met zout. Uit onderzoek blijkt dit een levensgevaarlijke methode te zijn voor de hond . Met name bij kleine honden kan zout snel fatale gevolgen hebben, maar ook grote rassen lopen ernstig risico bij het gebruik van keukenzout als braakmiddel. En er zijn al meerdere honden aan overleden.

Wanneer u als eigenaar van een hond op internet zoekt naar informatie over een mogelijke vergiftiging, dan wordt het geven van keukenzout vaak als “eerste hulp middel” genoemd. Tot voor kort hebben veel dierenartsen in eerste instantie aangeraden om de hond, na opname van gevaarlijke producten thuis te laten braken met behulp van zout achter op de tong. Vaak is dit effectief en wordt het zout ook weer uitgebraakt. Maar als het zout niet uitgebraakt wordt kan het dus dodelijke gevolgen hebben voor de hond.

Andere producten die tot acute zoutvergiftiging kunnen leiden, zijn sommige toiletblokjes, afvoerontstoppers, vaatwasmachinezout,. zoute drop, speeldeeg, pekel, zeewater en likstenen. Met name de inname van het kinderspeelgoed 'speeldeeg' (play dough)door honden komt regelmatig voor. Vooral als het ingedroogd is bevat het relatief veel zout. Na het eten van speeldeeg door de hond moet u dus contact opnemen met de dierenarts.

De eerste verschijnselen na opname van een overmaat zout betreffen vaak het maag-darmkanaal. Zout heeft een irriterende werking op het slijmvlies van het maag-darmkanaal, met niet willen eten, braken en diarree als gevolg. De maag-darm klachten kunnen leiden tot uitdroging, te laag suiker gehalte in het bloed, en mogelijk zelfs tot een shock. Ook kunnen er klachten met betrekking tot het zenuwstelsel ontstaan: de patiënt wordt rusteloos, prikkelbaar, en kan zelfs spiertrekkingen, toevallen of een sterk verhoogde lichaamstemperatuur krijgen. Uiteindelijk kan de patiënt in coma raken, en komen te overlijden.


Bron: Kortenoord.com
Onderstaand een nieuw inzicht over het laten braken met zout na het inslikken van iets ongewenst.

zout doodt dieren
Sterfgevallen ontdekt in Amsterdam

door Nienke Oort - AMSTERDAM -

Keukenzout, een bekend eerste hulpmiddel om huisdieren te laten braken als zij iets giftigs hebben binnengekregen, blijkt beesten te doden. In de Spoedkliniek Weesperzijde in Amsterdam zijn onlangs honden aan dit huis-, tuinen keukenmiddel overleden en de artsen luiden nu de noodklok.

Op internet, in EHBO-boeken voor dieren en door dierenartsen wordt het geven van een schep keukenzout vaak geadviseerd als eerste hulpactie, als het baasje weet dat zijn dier iets giftigs heeft binnengekregen. De dierenartsen van de Spoedkliniek raden dit nu sterk af; één schep zout kan al fataal zijn.

Zout heeft een irriterende werking op het slijmvlies van het maag-darmkanaal, waardoor gebrek aan eetlust, braken en diarree vaak de eerste verschijnselen na opname van zout zijn. Door de hoge natriumconcentratie in het bloed verplaatst water zich vanuit de weefsels naar het vaatbed, wat kan leiden tot ophoping van een abnormale hoeveelheid vocht in weefsels.

Sloom
De artsen van de Spoedkliniek kwamen er achter dat als de natriumconcentratie ook in de hersenen gaat stijgen, dit kan leiden tot rusteloosheid. Het dier wordt prikkelbaar, sloom en/of krijgt spiertrekkingen, toevallen en koorts. Uiteindelijk kan het beest in coma raken en overlijden.

Het eerste geval waarbij duidelijk werd dat het keukenzout de doodsoorzaak was en niet het giftige middel was bij een acht jaar oud schipperke hondje. Het dier had een hartmedicijn van zijn bazin ingeslikt. Op advies van haar dierenarts gaf ze de hond een schep zout.
Vanaf dat moment is het misgegaan en konden ook de artsen bij de Spoedkliniek niets meer voor het hondje doen. Tien uur na de inname van het zout was het hondje dood.

Een ander geval betreft een skye terriër, die een sok had ingeslikt. De eigenaren gaven tot twee keer toe een schep zout, maar de hond braakte niet. Aangekomen bij de Spoedkliniek kreeg de hond ook daar nog een braakmiddel, maar ook dat werkte niet. Na zes uur kreeg de hond een epileptische aanval en na twaalf uur raakte het dier in coma. Ze hebben de hond laten inslapen.

De dierenartsen van de Spoedkliniek hebben nu een artikel geschreven voor het Tijdschrift voor Diergeneeskunde dat vrijwel bij elke praktijk in Nederland wordt bezorgd. Op deze manier hopen zij dat het snel bekend wordt dat keukenzout niet meer gebruikt mag worden als braakmiddel bij huisdieren


Voor honden is 3.7 gram keukenzout per kilogram lichaamsgewicht een dodelijke hoeveelheid. Toxische effecten kunnen al optreden vanaf 1.9 g/kg lichaamsgewicht. Een enkele theelepel keukenzout bestaat al uit 7.25 gram, en een eetlepel bevat 14.2-21.75 gram zout.


Ons advies is om keukenzout niet meer te gebruiken als braakmiddel. In plaats daarvan wordt u geadviseerd contact op te nemen met de dierenarts, en te overleggen of het noodzakelijk is de hond te laten braken. Als braken noodzakelijk is, dan heeft de dierenarts daar injecties voor.
Afbeelding


Hoeveel dieren je ook in huis haalt,diegene die je achter liet vergeet je nooit

Groetjes Marion

Gebruikersavatar
Aslan
Site Admin
Berichten: 6391
Lid geworden op: di jun 21, 2005 6:35 pm

Re: Geen zout meer als braakmiddel gebruiken

Bericht door Aslan » do dec 30, 2010 7:28 am

Nooit gedacht aan strooizout maar ook dit is levensgevaarlijk voor je huisdier. :neutral:

Met dank aan Jeanet kwam ik aan dit voorval:


Het spijt mij erg om jullie te moeten vertellen dat Storm gisternacht is overleden aan de gevolgen van een zoutvergiftiging. Dinsdagochtend kwam ik beneden en reageerde hij vreemd. Hij was erg onrustig en toen ik hem naar buiten liep werd dat niet minder. Hij had niet gebraakt, maar de nacht daarvoor wel. Die dag was echter een heerlijke dag met een lange wandeling en we hebben verder niets meer gemerkt. Die ochtend begon hij te piepen en ging hij buiten op een plek liggen waar hij anders nooit lag. Ik heb de dierenarts gebeld en we zijn er gelijk naar toe gegaan. Die dacht aan iets met zijn maag/blaas. Hij plaste niet, ook niet toen ik nog even met hem door de tuin wandelde. De arts heeft hem iets voor zijn maag gegeven en toen zijn we weer een klein stukje gaan wandelen maar hij plaste nog steeds niet. Hij had wel gewone ontlasting, maar tilde verder niet eens zijn poot op. We zijn naar huis gegaan en met de dierenarts afgesproken dat er voor 12 uur een verbetering moest optreden. Je zag gewoon dat hij erg ongemakkelijk was. Die verbetering trad niet op en we zijn om half een naar het Medisch Centrum Amsterdam gereden. Daar hebben ze een echo van zijn buik gemaakt maar daar was niets op te vinden. Hij leek echter steeds meer ongecoördineerd te worden. Moeilijker lopen, etc. Gesprek met een internist en de mogelijkheid van een vergiftiging of een hersentumor besproken. Besloten bloed af te nemen. Daar kwam een heel hoog zoutgehalte uit. Dit bleek regelmatig voor te komen bij deze weersomstandigheden; ik had er nog nooit van gehoord. Bij honden kan dat echter gebeuren door aflikken poten, misschien een hap pekel of zo iets). Er werd gelijk gewaarschuwd dat dit fataal kon zijn, maar wij geloofden daar natuurlijk niets van. Een sterke jonge Storm gebeurd dat niet. We hebben daar achtergelaten en er werd supergoed voor hem gezorgd. We hadden er veel vertrouwen in om hem de volgende ochtend weer op te halen. Hij kreeg een infuus om zijn vochtgehalte op peil te brengen. Zijn gedrag werd veroorzaakt doordat het zout eigenlijk ook zijn hersenen uitdroogde. Hij moest langzaam weer op peil komen omdat anders zijn hersenen weer te veel vocht zouden krijgen. De volgende ochtend waren ze echter niet tevreden over hem en ook in de middag niet. Hij bleef veel spugen. In de avond ontwikkelde hij hartritmestoornissen en uiteindelijk is hij woensdag op donderdag om 2.15 uur overleden.

Misschien toch een idee om de pootjes wat af te spoelen voordat je hond lekker in zijn warme mand kruipt om zijn poten eens goed af te likken?
Afbeelding


Hoeveel dieren je ook in huis haalt,diegene die je achter liet vergeet je nooit

Groetjes Marion

Gebruikersavatar
Ineke
Berichten: 1074
Lid geworden op: do jul 05, 2007 10:52 pm

Re: Geen zout meer als braakmiddel gebruiken

Bericht door Ineke » do dec 30, 2010 10:55 am

Ik denk dat ik dit ook even op een ander forum plaats
Kan nooit kwaad lijkt mij.

Gelukkig valt het hier met het pekelen wel mee,meer niet dan wel eigenlijk.

Ineke
Geisha
*18-08-1999-10-01-2013
Afbeelding

Gebruikersavatar
Judith
Berichten: 1261
Lid geworden op: ma sep 28, 2009 5:43 am

Re: Geen zout meer als braakmiddel gebruiken

Bericht door Judith » do dec 30, 2010 12:26 pm

jeetje zelfs ik wist dit niet eens
gelukkig hebben wij er nooit last van gehad met onze hond
omdat er gewoon weg weinig sneeuw was toen die tijd

maar ik hou dit zeker in mijn achter hoofd
want we willen zeker wel weer een hond
maar dan wel als we groter wonen en het liefste een tuin
AfbeeldingAfbeelding

Gebruikersavatar
whitesilverdoggy
Berichten: 2339
Lid geworden op: wo sep 21, 2005 4:58 pm

Re: Geen zout meer als braakmiddel gebruiken

Bericht door whitesilverdoggy » do dec 30, 2010 12:49 pm

plaats het op zoveel fora's als je tegenkomt
ik heb het naar de hondenclub van gestuurd misschien doen ze er daar ook iets aan.
jeanet
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Gebruikersavatar
lenka
Berichten: 1135
Lid geworden op: do jan 11, 2007 7:35 pm

Re: Geen zout meer als braakmiddel gebruiken

Bericht door lenka » do dec 30, 2010 1:41 pm

ik kreeg het via hyves en ik heb het op alle honden fora's waar ik kom geplaatst
Afbeelding

Plaats reactie