Wintertips

Plaats hier wetenswaardig heden met bron vermelding, over vergiftigingen etc.

Moderators: Aslan, Cora

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Aslan
Site Admin
Berichten: 6391
Lid geworden op: di jun 21, 2005 6:35 pm

Wintertips

Bericht door Aslan » wo dec 24, 2008 11:37 am

Wintertips
Het is winter. Buiten kan het guur en koud worden en kan het voor de dieren soms een ware strijd om het bestaan zijn.

Denk maar eens aan de dieren in het wild. In de winter hebben ze te maken met verminderde voedselvoorraden en het bevriezen van waterbronnen, waardoor het moeilijker wordt om te overleven. Hoe u ze kunt helpen vindt u op deze pagina's.

En dan de huisdieren, zoals honden of katten. Ook 's winters moeten ze er wel eens uit. Dat kan prima, maar dan moet er wel rekening worden gehouden met de weersomstandigheden.

Huisdieren en verzorging
Ook honden die buiten komen hebben extra verzorging nodig tijdens de winterperiode. Hieronder volgt een aantal handige tips:

In de wintermaanden hebben de poten van honden extra aandacht nodig. De eeltkussentjes zullen eerder beschadigen, omdat ze door de kou minder veerkrachtig zijn. Door ze in te smeren met teer worden wondjes gedicht en de zooltjes verhard. Deze teer is verkrijgbaar bij de dierenarts.
Pekel is niet goed voor hondenpoten. Smeer de voetzolen van de hond in met vaseline om ze tegen de pekel te beschermen.
Het is gevaarlijk om honden op het ijs te laten. Ze zijn zelf niet in staat om te beoordelen of het ijs wel of niet betrouwbaar is. Daarnaast is ijs erg glad, waardoor ze uitglijden en met hun poten in 'spagaat' terechtkomen. Ernstige blessures van banden en spieren kunnen het gevolg zijn.
Laat honden geen sneeuw eten, dit is erg slecht voor hun maag.
Alle honden kunnen probleemloos worden meegenomen voor een stevige winterse wandeling. Het is wel belangrijk dat zij flink in beweging blijven zodat zij niet te veel afkoelen.

Hobbydieren en verzorging

Hobbydieren (pony’s, paarden, geiten, schapen, koeien etc., die bij wijze van hobby worden gehouden) die buiten worden gehouden, zijn bestand tegen de winter zolang ze voldoende voer van de juiste kwaliteit krijgen. Voer is de brandstof voor de 'kachel" en als het koud is moet die nu eenmaal harder branden. Een andere harde voorwaarde is drinkwater. Vooral als het vriest moet dat dagelijks vers aangevoerd worden. Sommige mensen denken dat vers drinkwater niet nodig is als er sneeuw ligt, maar dat is niet waar. Een jong rund drinkt zo'n 25 liter water per dag, dus dan heb je het over 25 kilo sneeuw! En natuurlijk is een plek om te schuilen tegen koude wind en regen onontbeerlijk.

Kou is voor de meeste landbouwdieren geen probleem, mits ze ook in de nazomer en de herfst buiten hebben gestaan. Dan hebben ze immers een dikke wintervacht. Die isoleert zo goed, daar kan geen winterjas tegenop. Een dier dat gewend is buiten te zijn kan probleemloos tegen twintig graden vorst. De bloedsomloop in de poten van dieren is minimaal, waardoor er geen lichaamswarmte verloren gaat in de koude grond. De hoefjes of klauwen isoleren nog eens extra.

Als dieren enkele dagen zonder water zitten, zullen ze aan het ijs gaan likken. Als u dit ziet, meld dat dan bij het Meldnummer, telefoon 0900 - 2021210 (10 ct/min). Schapen drinken in de winter weliswaar minder water, maar hebben toch ook voldoende water nodig.

Dwerggeitjes lopen in de winter wel eens buiten. Ze drinken, net als schapen, in de winter minder, maar ook hier geldt dat ze voldoende water nodig hebben. Ook is het belangrijk dat ze bijgevoerd worden met hooi. Melkgeiten hebben gedurende het gehele jaar veel vocht nodig.

Paarden ontwikkelen voor de winterperiode een wintervacht en kunnen dus best tegen wat kou. Als ze geschoren worden, is een deken noodzakelijk om ze te beschermen tegen de kou. Verder moeten paarden, als ze buiten lopen, voldoende voedsel (ruwvoer) en vers water hebben en moeten ze voldoende beschutting kunnen vinden tegen wind en regen. Te veel borstelen is niet verstandig, omdat dan de bescherming van de wintervacht af kan nemen.

Struisvogels en emoes zijn op dit moment de enige landbouwdieren die niet tegen ons klimaat kunnen. Wel tegen kou, maar niet tegen regen. Ze hebben een verenpak dat water opneemt, dus worden ze drijfnat. Daarom moeten ze een afdak hebben. Dieren als lama's en alpaca's hebben een enorme vacht en kunnen daarmee ruimschoots tippen aan ons schaap. Kou of regen doet ze dus niets. Wel moeten ze, net als alle dieren, een droge ligplaats hebben. Het hoeft geen mooi gras te zijn, als het er maar droog is.

Kippen hebben altijd wel behoefte aan frisse lucht, maar ze moeten ook naar binnen kunnen. Het verenpak van kippen kan wel tegen een buitje, maar ze moeten niet uren in de regen zitten. En ook voor kippen geldt: ruim voeren.
Wanneer moet u alarm slaan?

Dieren in de kou zijn echt niet zielig. Het is voor de dieren goed om een afdak te hebben, maar het is wettelijk niet verplicht. De Dierenbescherming eist wel een goede verzorging en een droge ligplaats. U moet alarm slaan bij de volgende situaties:

Als dieren er slecht uitzien, zeer mager zijn of ziek lijken.
Als dieren geen enkele droge ligplek hebben, ook niet achter in het land.
Als aan ijs in de drinkbak gelikt is, wat wijst op dorst.
Noteer in alle gevallen nauwkeurig de locatie en neem contact op met het Meldnummer dierenmishandeling, telefoon 0900 - 2021210 (10ct/min).

Handige wintertips
Niet alleen onze huisdieren hebben extra aandacht en verzorging nodig tijdens de winterperiode, maar ook buitendieren. Wij mensen hebben een zorgplicht ten opzichte van dieren die hulpbehoevend zijn. In de winterperiode worden buitendieren geconfronteerd met verminderde voedselvoorraden en bevroren waterbronnen, waardoor het moeilijker voor hen wordt om te overleven. Hieronder volgt een aantal tips om buitendieren, indien nodig, extra verzorging te geven.


Laat gezonde egels vooral met rust. Alleen zieke of zwakke dieren kunt u verzorgen en/of bijvoeren. Geef in ieder geval nooit melk te drinken, alleen water op een lage schaal. U kunt ze bijvoeren met bijvoorbeeld een blikje kattenvoer of bruin brood en fruit.
Zieke, aangereden of moederloze egeljongen moeten naar een egelasiel. U moet wel zeker weten dat er geen moederegel meer in de buurt is! In twijfelgevallen kunt u http://www.egelopvang.nl/ raadplegen voor advies of een egelasiel bij u in de buurt.
Vogels moet u nooit voer geven waarin zout is verwerkt. Hierdoor kan uitdroging optreden die onvoldoende met vocht kan worden gecompenseerd. Ook margarine is uit den boze omdat het laxerend werkt. Kaas moet u zonder het schadelijke plastic randje voeren.
Laat noten, broodkruimels en kaas achter op een voederplank die onbereikbaar is voor natuurlijke vijanden van vogels. Ook drinkwater mag niet ontbreken op een voederplaats. Dek het water tijdens een strenge winter wel af met een stuk gaas, zodat de vogels niet kunnen gaan badderen en dus niet kunnen bevriezen.
Vetbollen voor vogels zijn te koop in de supermarkt en dierenwinkels, maar u kunt ze ook makkelijk zelf maken. Vermeng zaden (zonnepitten, maanzaad en hennepzaad) met broodkruim en gesmolten reuzel. Laat het stollen en stop het in een netje, knoop het dicht en hang het buiten in een struik of aan de voederplank op.
Op het water overnachtende vogels kunnen 's nachts (en bij strenge vorst overdag) vastvriezen aan het ijs. Probeer ze nooit van het ijs los te trekken, maar probeer ze met een stukje ijs rondom hun lichaam of poten voorzichtig los te maken. Breng ter voorkoming van het vastvriezen een strolaag rond wakken op het ijs aan.
Zorg ervoor dat de vijver niet bevriest, zodat kikkers en vissen zuurstof kunnen krijgen. Hak het ijs niet aan stukken en gooi geen kokend water op het ijs, hierdoor kunnen de vijverbewoners gewond raken.
Hark de bladeren uit de tuin de perken in, ruim ze niet op. Allerlei dieren kunnen zich onder de bladeren verschuilen tijdens de winter.

Heerlijke feestdagen
Kerstboom
De kerstboom brengt altijd gezelligheid in huis, maar de dennennaalden zijn giftig voor uw huisdier. Zet dus nooit de etensbak van de kat of hond onder de kerstboom. Als de boom uitvalt, is de kans groot dat uw huisdier dennennaalden binnenkrijgt. Let ook op met kerststerren en rozen; ook deze zijn giftig.

Uw hond of kat houdt ervan lekker door het huis te rennen. Zet de kerstboom daarom goed vast met visdraad. Je ziet de draden bijna niet en je voorkomt dat de boom omvalt. Natuurlijk kan uw huisdier er nog wel tegenaan lopen. Hang daarom de breekbare kerstversiering bovenin de boom en de niet-breekbare onderin. Snoepgoed in de kerstboom is ook leuk, maar zorg ervoor dat het niet binnen bereik van uw hapgrage hond of kat hangt: ze kunnen er ziek van worden. In engelenhaar zit glasvezel, dus hang dat liever niet in de boom.

Licht in de duisternis
Kaarsen zijn het licht in de donkere dagen. Vergeet echter niet dat uw hond kwispelend langs de kaars kan lopen en daardoor zijn staart kan verbranden. Er bestaan glazen kokers die je om de kaarsen heen kunt zetten. Daarmee behoudt u het licht en de warmte zonder dat uw hond of kat zich kan branden. Hetzelfde geldt voor de open haard: zet er altijd een scherm voor.

Lekker eten en drinken
Met de feestdagen wordt er lekker en vooral veel gegeten. Geef echter nooit ‘menseneten’ aan honden of katten. De kans is groot dat ze moeten overgeven en dat is wel het laatste waarop u tijdens het kerstdiner zit te wachten. Wilt u toch een lekker feestmaal voor hond of kat bereiden? De dierenspeciaalzaak verkoopt genoeg verantwoorde alternatieven.

In alle drukte kan er wel eens een glas kapot vallen. Let goed op dat alle scherven worden opgeruimd, want een glasscherf in een hond- of kattenpoot kan erg pijnlijk zijn!

Oud en Nieuw
Vuurwerk is altijd een mooi gezicht. Terwijl u buiten of achter het raam aan het genieten bent, kunnen uw hond en kat ineengedoken onder de tafel liggen. Ze zijn bang voor de knallen. Gelukkig bestaan er cursussen die uw huisdier van vuurwerkangst af kunnen helpen. Ook bestaat er de zogenaamde ‘vuurwerk-CD’ met daarop oefeningen en instructies, zodat u de hond aan knallen kunt laten wennen. Een andere tip is om uw hond of kat om 12 uur pas eten te geven. Ze hebben dan erge honger en minder aandacht voor de knallen. Doe tevens het kattenluik op slot. Katten die bang zijn voor de knallen, kunnen naar buiten rennen en niet meer terugkomen.

Feest voor de mensen moet ook feest voor de dieren zijn. Vergeet niet om uw hond genoeg en tijdig uit te laten. Geef hem de aandacht die hij normaliter ook krijgt.

Heerlijke feestdagen toegewenst!

Bron: Dierenbescherming
Afbeelding


Hoeveel dieren je ook in huis haalt,diegene die je achter liet vergeet je nooit

Groetjes Marion

Plaats reactie