Grasaren

Plaats hier wetenswaardig heden met bron vermelding, over vergiftigingen etc.

Moderators: Aslan, Cora

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Aslan
Site Admin
Berichten: 6391
Lid geworden op: di jun 21, 2005 6:35 pm

Grasaren

Bericht door Aslan » wo okt 26, 2005 5:57 am

Bijna alle honden vinden het dolle pret om 's zomers lekker in het lange gras te rennen. Echter in dit lange gras kan zich een geniepige grassoort verschuilen en ook in de bermen groeit deze grassoort volop. De grasaar, die veel lijkt op een tarwe aar maar wanneer hij rijp is zich laat zien, met zijn lange sprieten kan een bedreiging zijn voor de gezondheid van uw trouwe viervoeter en zelfs leiden tot de dood.

Grasaren bestaan uit zaden met weerhaakjes. Hierdoor kunnen ze zich aan de vacht van de (meestal) langharige hond vasthechten. Langzaam maar zeker dringen sommige van deze zaden zich vervolgens door de huid heen. Het lichaam beschouwt deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en gaat hierop reageren met een ontsteking. Meestal ontstaat er een fistel om het ontstekings vocht af te voeren. Al snuffelend en spelend kan deze grasaar zich doormiddel van zijn weerhaakjes ingraven in uw hond.

Wanneer moet u bedacht zijn op een grasaar:

Bij de poten:
Als uw hond plots veel op een bepaalde plek tussen de tenen likt en daar is een klein gaatje zichtbaar. Helaas is niet altijd duidelijk of de grasaar dan nog aanwezig is of er door het likken van de hond toch weer uit is gekomen. Als de hond niet goed op de antibiotica tegen de ontsteking reageert en er is nog steeds een gaatje zichtbaar na de kuur gaat de dierenarts meestal "zoeken" (opereren)

In de oren:
Als uw hond na een wandeling plots fanatiek met zijn kop loopt te schudden, soms zelfs pijn aan geeft, dan zit er vaak een grasaar in een oor.

In het oog:
Als uw hond na een wandeling plots veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven dan is hij verdacht van een klein zaadje in het oog. U kunt proberen zelf eerst goed te kijken of u iets ziet zitten maar meestal verdwijnen ze snel achter het 3e ooglid. Ga ook hiermee direct naar de dierenarts. Deze kijkt dan, na het oog eerst tijdelijk verdoofd te hebben, met een speciale pincet achter dit 3e ooglid. Als te lang wordt gewacht dringen de zaadjes door het oogslijmvlies en zijn niet meer zichtbaar. Een paar weken later kunnen ze dan achter of boven de oogbol een flinke ontsteking geven welke kan leiden tot het verlies van het oog.

In de neus:
Wanneer uw hond tijdens het snuffelen ineens heel erg en hard gaat niesen wat gepaard kan gaan met bloeden en schudden met de kop dan kan er een grasaar in gekropen zijn.

Verder kan de grasaar zich eigenlijk ingraven over het gehele lichaam van de hond en zo zorgen voor ontstekingen. Zeldzame gevallen zijn bekend van een grasaar in de bek waar deze zich ingegraven had in een speekselklier ( zit achterin de bovenkaak ) en zo kan zorgen voor een fikse ontsteking die zichtbaar wordt onder het oor. Door het inslikken van een grasaar kan deze in de maag terechtkomen en zo de maag perforeren. of een grasaar kan in buik terecht komen wanneer deze zich via de navel weet in te graven.

Niet iedere dierenarts heeft de benodigde apparatuur ( endoscoop) in huis om de grasaren uit bijvoorbeeld de neus van uw hond te halen. Vraag eens aan uw dierenarts of hij in het geval van nood dit zou kunnen doen en in het geval hij dit niet kan, vraag of hij een dierenarts in de buurt weet die deze wel in huis heeft. Het kan u en uw hond een hele hoop leed besparen als de grasaar zo vlug mogelijk verwijderd wordt.

Bron S.O.S Strays
Afbeelding


Hoeveel dieren je ook in huis haalt,diegene die je achter liet vergeet je nooit

Groetjes Marion

Plaats reactie